BRUSSEL – Net als wij hebben kakkerlakken een persoonlijkheid. Sommige zijn verlegen, anderen juist uitdagend. Uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel blijkt dat kakkerlakken niet alleen individuele persoonlijkheden hebben, maar ook groepsmentaliteit kennen.
Om te zien of de insecten hun eigen stijl hebben, hebben de wetenschappers kakkerlakken van dezelfde leeftijd in eenzelfde felverlichte ‘arena’ geplaatst. Een elektrisch hek zorgde ervoor dat de insecten niet konden ontsnappen. Boven deze arena hingen twee rode, ronde schijven. Kakkerlakken, die van nature niet van licht houden, beschouwen de schaduwen van deze cirkels als schuilplaats. Door ieder beestje een eigen chip te geven, konden de knappe koppen alle insecten in de arena goed volgen.
Drie uur lang hebben de onderzoekers gemeten hoeveel kakkerlakken er naar de schuilplaats gingen, hoeveel tijd ze daarin doorbrachten en hoelang het duurde voordat ze überhaupt naar de schuilplaats toe kropen. Om te kijken of er een groepmentaliteit bestond, telden de wetenschappers het aantal kakkerlakken in de schuilplaats aan het einde van het experiment. De verlegen insecten zochten meteen dekking, terwijl de waaghalzen langer in de arena op onderzoek uitgingen. Door groepsdruk bevonden na drie uur echter alle beestjes zich in de beschermende rode cirkel, hoe vaak ze het experiment ook deden.
Groepsdruk
De conclusie is dan ook dat, ondanks de onderlinge verschillen in persoonlijkheid, de groep uiteindelijk bepaalt wat er gebeurt. “Er is een collectieve dynamiek – een sociale invloed – die de verschillen in individuele persoonlijkheden van de kakkerlakken vervaagt”, vertelt ecoloog Isaac Planas-Sitjà aan de American Association for the Advancement of Science. Hij is de leider van het onderzoek dat woensdag werd gepubliceerd.
Planas-Sitjà zou graag in verdere experimenten uitvinden waarom deze groepsdruk bij insecten de overhand heeft.