Binnenland

Politie fout met wapenvergunning Tristan

04-02-2015 10:30

DEN HAAG (ANP) – De politie heeft fouten gemaakt bij het verlenen van de wapenvergunning aan Tristan van der V. Maar de politie is niet aansprakelijk voor de schade door het bloedbad dat Van der V. bijna vier jaar geleden aanrichtte in Alphen aan den Rijn. De rechtbank in Den Haag heeft dat woensdag bepaald.

De tientallen slachtoffers en nabestaanden die de bodemprocedure hadden aangespannen hebben gemengde gevoelens bij de uitspraak. ,,We hebben meer gekregen dan we ooit hadden verwacht. Maar we zijn er nog niet”, reageerde hun belangenbehartiger Orlando Kadir.

De nabestaanden en slachtoffers hebben het jarenlang als erg onrechtvaardig ervaren dat de politie niet toegaf dat er fouten waren gemaakt. Dat is rechtgezet door de uitspraak, aldus Kadir. Hij zegt ook dat een hoger beroep voor de hand ligt, over de aansprakelijkheid. Maar eerst moet het tientallen pagina’s tellende vonnis worden bestudeerd.

Informatie

Van der V. kampte met zware psychische problemen en nam op 9 april 2011 willekeurig mensen onder vuur in winkelcentrum Ridderhof. Zes mensen kwamen om het leven en zestien raakten gewond. Van der V. schoot ook zichzelf dood. Al snel bleek dat Van der V. een vergunning had voor de wapens die hij gebruikte.

Volgens de rechters had de politie die in 2008 niet zomaar mogen geven. Bij de politie was namelijk bekend dat Van der V. in 2005 al eens een wapenvergunning was geweigerd en dat agenten in 2006 hadden geholpen bij een gedwongen opname van Van der V. Die informatie was belangrijk maar werd niet gebruikt in de beoordeling van de aanvraag. Daarmee heeft de politie de wet overtreden, aldus de rechtbank

Niet aansprakelijk

Toch is de politie volgens de rechters niet aansprakelijk. Dat heeft juridische redenen. Het heeft er onder meer mee te maken dat de regels die de politie heeft overtreden, niet zijn bedoeld om bescherming te bieden tegen schade door wapengebruik.

Advocaat Veeru Mewa noemde dat eindoordeel ,,teleurstellend”. Maar hij ziet wel voldoende aanknopingspunten voor een hoger beroep. De slachtoffers en nabestaanden hebben laten weten dat ze desnoods tot de hoogste Nederlandse rechter en de Europese rechter doorgaan om de politie aansprakelijk te stellen.