Entertainment

16 Nederlandse inzendingen voor Emmy Awards

19-02-2015 11:32

HILVERSUM – In totaal zestien Nederlandse tv-programma’s zijn door de NPO ingezonden voor de International Emmy Awards. Voor het eerst dingt een productie van Hollandse bodem mee in de categorie News Coverage. Voor de Emmy voor beste nieuwsuitzending stuurt de publieke omroep de reportage in die de NOS maakte van de dag van nationale rouw na de ramp met vlucht MH17.

De Nederlandse inzendingen zijn verdeeld over acht categorieën van de prestigieuze internationale mediaprijs. De nominaties van de International Emmy Awards worden op 15 oktober bekendgemaakt, eind november worden in New York de prijzen uitgereikt. De Emmy’s in de nieuwscategorieën worden in oktober toegekend, de uitreiking van de jeugd-Emmy’s staat in februari 2016 gepland.

In de categorie dramaseries zendt de NPO Hollands Hoop en Adam & E.V.A. in. Maarten Heijmans (Ramses) en Marcel Hensema (Hollands Hoop) maken kans op een Emmy voor beste acteur. In de rij voor Anne Frank en Speeches – Martin Luther King dingen mee naar een Emmy voor beste documentaire. In de categorie tv-films/miniseries maakt Ramses kans en Close Up – De Stilte van Mark Rothko doet mee voor een prijs voor beste kunstuitzending. Onder de noemer Current Affairs heeft de publieke omroep een Brandpuntreportage over ebola in Liberia afgevaardigd. Aap Poot Pies, Jesses Wereld, Jongens, Taart, De Zandtovenaar en de oorlog en Munya in mij strijden mee in de jeugdcategorie.

De International Emmy Awards worden dit jaar voor de 43e keer uitgereikt. Vorig jaar won Bianca Krijgsman een Emmy voor haar rol in De nieuwe wereld.