Entertainment

John Legend bekroond met Oscar voor Selma

23-02-2015 05:31

LOS ANGELES – Zanger John Legend en rapper Common hebben zondagavond een Oscar gewonnen. Zij kregen het beeldje voor het nummer Glory uit de speelfilm Selma, over het leven van Martin Luther King.

Selma vertelt over de grote protestmars in 1965 die er uiteindelijk voor zorgde dat donkere Amerikanen hetzelfde stemrecht kregen als de blanken. De bekroning van het nummer Glory werd ontvangen met een lange staande ovatie en veel tranen. Glory was veruit favoriet in deze categorie.

Zowel John Legend als Common refereerden in hun bedankspeech aan het feit dat er in de afgelopen vijftig jaar wel vooruitgang was geboekt, maar dat er nog steeds veel ongelijkheid is in de wereld in het algemeen en Amerika in het bijzonder.

Rechtvaardigheid

“De brug in Selma stond toen symbool voor de verdeeldheid in het land, nu staat hij voor de vooruitgang en de vrijheid van meningsuiting”, stelde Common. “Selma is nú”, beklemtoonde Legend. “De strijd om rechtvaardigheid gaat door, en moet ook doorgaan.” Legend rekende voor dat er anno 2015 meer donkere mannen in de gevangenis zitten dan tijdens de slavernij.

Selma draait vanaf deze week in de Nederlandse bioscopen.