SYDNEY – Het brallen en lallen na een biertje te veel is niet langer vanzelfsprekend. Een dosis van het ‘knuffelhormoon’ oxytocine zorgt ervoor dat het hoofd helder blijft, ook al is het alcoholpromillage veel te hoog. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Sydney.
Het hormoon oxycotine heeft een belangrijke functie bij sociale interactie en seksuele relaties. Het wordt soms ook gebruikt om alcoholverslaafden van de drank af te krijgen. Toen hij het effect van het hormoon op ratten bestudeerde, liep psychofarmacologie-reseacher Michael Bowen tegen een onverwacht resultaat aan. “De dieren die de oxytocine in hun bloed hadden, liepen rond alsof ze geen druppel alcohol op hadden. Terwijl de beestjes die het hormoon niet hadden gekregen ernstig verdoofd waren.”
Na een tweede experiment kon Bowen herleiden dat de oxytocine het deel van het brein blokkeert dat door de alcohol wordt aangetast. “De ratten die alcohol op hadden in combinatie met het hormoon, gedroegen zich hetzelfde als de nuchtere dieren”, aldus de onderzoeker in New Scientist. Maar het knuffelhormoon heeft geen onbeperkt succes: een dosis alcohol dat gelijk staat aan een fles wodka voor mensen, was te veel voor het arme beestje om bij bewustzijn te blijven.
Rijgedrag
Het hormoon is geen vrijbrief om met een flinke slok op achter het stuur plaats te nemen, aldus Bowen. Terwijl het hoofd helder blijft, is het alcoholpromillage in de bloedstroom nog altijd veel te hoog om te rijden. Bovendien voorkomt oxytocine dat er onbeperkt gedronken wordt. “Naast het feit dat het dronken gedrag voorkomt, zorgt oxytocine voor verminderd drankmisbruik en een makkelijker ontwenningsproces.”
Bowen is van plan een onderzoek te starten naar de effecten van het knuffelhormoon bij mensen. Tot die tijd zal de dubbele tong in de kroeg nog altijd de boventoon voeren.