BALTIMORE – Wie meer plantaardig dan dierlijk voedsel binnenkrijgt, heeft een kleinere kans op hartkwalen of een beroerte. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek onder bijna een half miljoen Europeanen. De proefpersonen hoefden vlees en andere dierlijke producten niet helemaal te laten staan, minderen was al voldoende.
De uitkomsten van het onderzoek zijn tijdens een bijeenkomst van de Amerikaanse hartstichting gepresenteerd en tevens op EurekAlert! gezet. De mensen van wie het dieet bestaat uit minstens 70 procent plantaardig voedsel, blijken tot wel 20 procent minder kans te hebben op problemen met het hart- en vaatstelsel dan mensen die hun dieet minstens voor de helft vullen met dierlijke producten.
Volgens Camille Lassale van de Imperial College London’s School of Public Health zijn de uitkomsten verbluffend omdat ze bewijzen dat mensen met kleine aanpassingen van hun eten gezonder kunnen leven. “Je hoeft echt niet meteen vegetariër te worden. Vervang een paar dierlijke producten voor plantaardige producten en je bent klaar. Het is op die manier hartstikke eenvoudig om je hart en vaten gezond te houden.”