CHARLESTON – Het zou de wijngebeurtenis van het jaar worden. Tijdens een culinair festival in Charleston zou een 151 jaar oude fles wijn worden geopend. Vijftig geluksvogels hadden een kaartje bemachtigd om de proeverij bij te wonen, maar alle opwinding bleek voor niets want de wijn was niet te drinken.
De fles was een van de vijf flessen wijn die uit het wrak van de Mary-Celestia werden gehaald. Het stoomschip was tijdens de Amerikaanse burgeroorlog onder verdachte omstandigheden gezonken. Dat gebeurde in 1864.
De wijn zou een speciale Spaanse wijn zijn, maar na 151 jaar op de zeebodem was er van de speciale smaak niet veel meer over. Volgens het wijnpanel dat mocht proeven, smaakte de wijn vooral naar zeewater, vermengd met benzine, azijn en alcohol. ”Ik heb weleens eerder wijn uit een scheepswrak gedronken”, hield wijnober Paul Roberts volgens Reuters het publiek voor. ”Ze smaken soms geweldig, maar dat geldt niet voor deze.”
Vinoloog Pierre Louis Teissedre was ook niet enthousiast over de wijn met een alcoholpercentage van 37 procent. De lucht die er vanaf kwam zou volgens hem binnen enkele seconden een kamer vol mensen leeg doen stromen. De wijn stonk volgens hem naar bedorven water, terpentine en zwavel.