Entertainment

Boy 7-acteur Van Leyden jaagt zijn dromen na

14-03-2015 08:56

AMSTERDAM – Een van de theaterhits dit seizoen is de muziekproductie Boy 7, gebaseerd op de gelijknamige jeugdroman. Het succes is mede te danken aan hoofdrolspeler Baue van Leyden, voor wie de voorstelling de doorbraak naar het grote publiek lijkt te betekenen. De 25-jarige acteur studeerde vorig jaar af aan de Toneelacademie in Maastricht.

Boy 7 is gesitueerd in de nabije toekomst. Van Leyden speelt Sam, een jongen die ontwaakt op een hete grasvlakte en geen idee heeft wie of waar hij is. Samen met een meisje dat hij tegenkomt gaat hij op zoek naar zijn identiteit en de waarheid. “Voor mij gaat het stuk met name over alleen en onbegrepen zijn”, vertelt de hoofdrolspeler. “Dat is volgens mij ook wat veel jongeren zo aanspreekt: dat ongemakkelijke, lastig te definiëren gevoel dat iedereen wel herkent. En het stuk gaat over de macht van technologie in ons leven. We hebben dat wel massaal omarmd, maar het kan zich ook ieder moment tegen ons keren.”

Vooral het tienerpubliek reageert heel enthousiast op de voorstelling. “Ik begreep pas hoe populair het boek écht is toen we gingen toeren”, grinnikt Van Leyden. “Het is een doelgroep die doorgaans best lastig naar het theater te krijgen is. Daarom hebben we geprobeerd een stoere voorstelling te maken, die de kijker anderhalf uur lang op het puntje van de stoel weet te krijgen.”

Mobieltje

Dat sommige tieners af en toe er doorheen praten of met hun mobieltje spelen, stoort hem niet. “Ze ervaren het theater soms meer als een soort bioscoop, ze kennen de codes van het toneel niet goed. Maar de kunst is je daar niet aan te ergeren, maar juist nog meer je best te doen ook die praters mee te slepen in het verhaal. Het geeft een enorme kick als dat lukt en je even later merkt dat ze toch ademloos zitten te kijken.” Bovendien is het naderhand ontzettend leuk om te horen hoe het publiek de voorstelling heeft ervaren. Iedereen beleeft het verhaal op een andere manier. “Ze vragen ook vaak een foto of handtekening. Al gebeurt dat meer bij mijn tegenspeler Guillermo Hilversum, die heel geliefd is vanwege zijn rol in Spangas.”

Van Leyden, recent ook te zien in de voorstelling De Passievrucht, wil zijn publiek helpen om met een andere blik naar de wereld te kijken. “Als klein jongetje vertelde ik al verhalen”, bekent hij. “Ik kon daar best bazig in zijn op verjaardagen: dan moesten mijn neefjes en nichtjes meespelen in een toneelstukje dat ik had geschreven.” Ook schrijven is overigens iets dat de twintiger nog steeds doet. Op zijn YouTube-kanaal staan een paar korte filmpjes die hij op de toneelschool draaide met grote namen als Stefan de Walle, Gaite Jansen, Martijn Lakemeier, Willem Voogd en Sigrid ten Napel.

Dromen

“Ik ben nog jong en wil heel veel dingen proberen”, beaamt hij. “Acteren, schrijven, regisseren: er zijn zoveel manieren waarop je mensen kan raken en in beweging kan te krijgen. Het is niet erg als ik onderweg een keertje op mijn bek ga, dat hoort er ook bij. Liever dat dan over vijftig jaar met spijt terugkijken op het feit dat ik mijn dromen niet heb nagejaagd.”

Boy 7 is nog tot eind mei te zien in de Nederlandse theaters.