AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen zijn maandagochtend overwegend licht omhooggegaan. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van de eerstekwartaalcijfers en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), die later in de week op het programma staan.
,,Het is relatief rustig op de beurzen, maar we blijven goed liggen. Men wacht vooral op de kwartaalcijfers van enkele grote Amerikaanse banken die dinsdag naar buiten komen. In Amsterdam kijkt men uit naar de resultaten van ASML op woensdag en cijfers van Unilever op donderdag”, aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,2 procent hoger op 508,22 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 786,69 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,2 procent. De Londense FTSE-index verloor 0,3 procent.
Chinese export
De markt verwerkte een daling van de Chinese export en import in maart. De tegenvallende handelscijfers vergroten de zorgen over de afzwakking van de Chinese economie, maar zorgden tegelijkertijd voor speculatie over meer stimuleringsmaatregelen.
Grootste stijger in de AEX was het Egyptische kunstmestbedrijf OCI met een winst van 3,5 procent. Industrieel toeleverancier Aalberts Industries kampte met een adviesverlaging door ING en sloot de rij met een min van 1,7 procent.
TomTom
In de MidKap zette navigatiebedrijf TomTom (plus 1,9 procent) de opmars voort. Het aandeel steeg vrijdag al 11,5 procent door speculatie dat de mogelijke verkoop van de kaartendivisie door Nokia kan leiden tot een overnamebod op TomTom.
In Frankfurt verloor Volkswagen 1 procent. Binnen de top van het Duitse autoconcern is een stevige crisis ontstaan. President-commissaris Ferdinand Piëch nam in een interview afstand van topman Martin Winterkorn. Tot dusver gold Winterkorn als de gedoodverfde opvolger van Piëch, wiens termijn in 2017 afloopt.
De euro was 1,0550 dollar waard, tegen 1,0606 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 1,6 procent in prijs tot 52,48 dollar. Brentolie kostte 1,7 procent meer op 58,87 dollar per vat.