LONDEN – Miley Cyrus is een van de vele sterren die in de afgelopen weken heeft besloten om haar oksels niet meer te scheren. Of dat nou je ding is of niet, in Daily Mail zeggen artsen dat lichaamsbeharing een teken van een gezond lichaam is. En dan maakt het niet uit of je een man of een vrouw bent.
Wetenschapper Des Tobin van de universiteit van Bradford zegt dat behaarde mensen een veel gezondere huid hebben. “Ieder haarzakje zorgt niet alleen voor een haar, maar heeft ook een heel eigen stelsel aan weefsel, bloedvaten, vet en stamcellen. Die stamcellen vernieuwen zichzelf constant en daardoor blijft je huid intact. En als het beschadigd is, geneest het sneller door die cellen”, zo legt hij uit. Als je bijvoorbeeld je arm openhaalt, zul je zien dat je onderarm langzamer geneest dan je bovenarm, zo stelt hij. Heb je nou echt een hekel aan haar en wil je het absoluut niet zien? Dan kun je het het beste wegscheren. Op die manier blijft het haarzakje in ieder geval intact.
Ook voor je lichaamstemperatuur is het hebben van haar goed. Van mensen met een kaal hoofd is bekend dat ze sneller hun lichaamswarmte verliezen. En dat is niet gek volgens de krant omdat lichaamsbeharing onze ‘vacht’ is. Voor mannen is borsthaar volgens de witte jassen iets om trots op te zijn. Een goed begroeide borstkas zou duiden op een gezonde testosteronspiegel, het hormoon dat van mannen mannen maakt.
Teenhaar
Over de bikinilijn is al veel gesproken en geschreven, maar de wetenschappers en doktoren zijn het erover eens dat op z’n minst een beetje haar is aan te raden. Het voorkomt onder meer irritaties en het zorgt ervoor dat infecties en andere ongenode gasten al te makkelijk binnenkomen.
En teenhaar? Hoe vreemd het er ook uit kan zien, het is een goed teken. Wie haren op zijn tenen heeft, weet in ieder geval zeker dat zijn of haar bloedsomloop perfect in orde is. Uitvallend teenhaar is volgens artsen een voorteken van problemen met het vatenstelsel. Helemaal als het gepaard gaat met pijn in de kuiten.