OMG

‘Vrouwen rijden beter auto dan mannen’

15-05-2015 20:39

LONDEN – Het vooroordeel dat vrouwen een gevaar zijn op de weg is weer eens ontzenuwd. Britse onderzoekers hebben vastgesteld dat vrouwen beter autorijden dan mannen. Die hebben daar alleen niet zo’n grote mond over.

De knappe koppen onderwierpen Britse mannen en vrouwen in opdracht van verzekeraar Privilege Insurance aan een serie rijtests. Bij vijftig mannen en vrouwen ging er iemand mee om ze te beoordelen op veertien aspecten, zoals hun waarnemend vermogen, de omgang met andere weggebruikers en het rijden met de juiste snelheid. Nog eens tweehonderd automobilisten werden geobserveerd terwijl ze op een belangrijk verkeersknooppunt in Londen reden.

De testjes toonden aan dat de mannen gemiddeld meer risico namen tijdens het rijden. Zo maakten ze zich vaker schuldig aan zaken als bumperkleven, afsnijden en bellen of appen achter het stuur. De gemiddelde vrouw gedroeg zich een stuk netter, bijvoorbeeld door voorzichtig te rijden, te stoppen bij oranje verkeerslichten en de autospiegels op de correcte manier te gebruiken. De dames kregen dan ook een beoordeling van 23,6 van de 30 punten, waar de heren het met maar 19,8 punten moeten doen.

Toch zijn mannen doorgaans minder bescheiden over hun rijkwaliteiten dan vrouwen, blijkt uit een peiling onder bijna 1400 Britse automobilisten. Ruim een kwart van de vrouwen zegt beter te zijn in autorijden dan mannen en slechts een op de acht kerels erkent zijn meerdere in de vrouw. “Dit onderzoek laat zien dat er een groot verschil is tussen hoe mannen denken dat ze rijden en hoe ze écht rijden”, concludeert Charlotte Fielding van Privilege op de site van Daily Mail.