Entertainment

‘Eer om Anne Frank te mogen spelen’

19-05-2015 13:46

AMSTERDAM – Actrice Sjoukje Hoogma beleeft woensdag haar eigen première van de voorstelling ANNE in Theater Amsterdam. Ze speelt de komende maanden de hoofdrol, die ze overneemt van Rosa da Silva. Sjoukjes première markeert tevens het eenjarig bestaan van de theatervoorstelling. Producent Robin de Levita grijpt deze mijlpaal aan om een aantal vernieuwingen te introduceren in ANNE.

Hoogma: “De première nadert en dat doet me meer dan ik dacht. Als understudy van Rosa heb ik de rol afgelopen jaar al een keer of vijftig mogen spelen en eigen kunnen maken, maar de laatste week komen toch zenuwen om de hoek kijken. Wel heb ik er veel zin in.”

‘’Vanaf het begin heb ik met Rosa meegerepeteerd en hoorde ik regisseur Theu Boermans haar aanwijzingen geven. Ik heb veel gekeken hoe zij het deed. De laatste tijd heb ik veel zelf met Theu gewerkt en dat was fijn. Ik moest bijvoorbeeld op zoek naar mijn eigen stem.”

Geen glitters

Sjoukje Hoogma (24) studeerde twee jaar geleden af aan de toneelschool en kleinkunstacademie in Amsterdam en deed toneelervaring op in de musical ‘Hij gelooft in mij’, over het leven van André Hazes. Ze deed ruim een jaar geleden al auditie voor de hoofdrol van ANNE en eindigde met Rosa bij de laatste twee. ‘’Daar was ik al ontzettend blij mee. Als understudy in een productie die zo vaak speelt, weet je dat je de rol regelmatig speelt. Ik vond het al fantastisch en nu loopt het verder.”

Sjoukje noemt het een mentale en fysieke uitdaging om het personage Anne Frank vijf keer per week te vertolken. ‘’Ik ga het ervaren. Het is een zwaar verhaal en Anne is nu eenmaal geen show met glitters en leuke dansjes.”

Emotie

De hoofdrol is een groot contrast met de bijrol van Hanneli, de vriendin van Anne Frank die Sjoukje het afgelopen jaar gestalte gaf. ‘’Anne heeft in de voorstelling 5800 woorden en Hannelie maar honderd. Als hoofdrolspeelster moet ik de lijn tweeënhalf uur doorspelen. Dat is heerlijk, maar het vergt mentaal veel.”

“De rol van Anne is toch elke keer anders, de ene dag is het zwaarder dan de andere dag. Het is ook hoe ik mezelf voel. Het is mijn taak als actrice de emotie van het verhaal bij het publiek te krijgen en niet bij mezelf te houden. Dat is ons werk.”

Oorlogsverhalen

Sjoukje noemt het een eer de rol van Anne Frank te mogen vertolken. “Ik ben dan wel het nieuwe gezicht van de voorstelling, maar het belangrijkste is dat ik zo’n icoon mag spelen. Dat is het bijzonderste van alles. Dat ik het verhaal van Anne mag doorvertellen, zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog.”

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag beleeft de actrice tegenwoordig anders dan voorheen. “Een jaar geleden zijn we met de cast naar Auschwitz geweest. Als ik nu verhalen uit de oorlog hoor, komen die beelden weer. De oorlogsverhalen komen dichterbij, omdat ik ze beter kan plaatsen nu ik er zelf ben geweest.”

Videoprojecties

Sjoukje heeft de indringende voorstelling Anne vaak vanuit de zaal als toeschouwer gezien. “Door de verhalen van Anne en haar verliefdheid vergeet je toch even dat er buiten een oorlog gaande is. Totdat het gezin Frank wordt opgepakt en het publiek verstilt. Dat grijpt elke keer weer naar je keel.”

De voorstelling ANNE is na een jaar vernieuwd. Producent Robin de Levita: “We passen cameratechnieken met videoprojecties toe. Zo krijgt het publiek weer een ander perspectief op het Achterhuis en word je nóg meer in het verhaal gezogen. De set is heel imposant door zijn levensgrote formaat. De wereld van Anne is op ware schaal nagebouwd. Door gebruik te maken van de camera’s kunnen we nog meer inzoomen op wat er in het Achterhuis is gebeurd.”