Binnenland

Actie motorbendes: zwaar wapentuig gevonden

27-05-2015 11:23

GELEEN (ANP) – De politie heeft woensdag vijf raketwerpers, automatische wapens en handvuurwapens aangetroffen tijdens de grote politieactie tegen motorbendes in Limburg. Dat is bekendgemaakt tijdens een persconferentie door de politie, het Openbaar Ministerie en burgemeester van Maastricht Onno Hoes in het provinciehuis in Maastricht.

Behalve het wapentuig is ook een drugslaboratorium gevonden voor synthetische drugs en een hennepkwekerij. Ook is beslag gelegd op vier gestolen dure auto’s, zes motoren en ,,vele kilo’s munitie”.

De politie heeft twintig mensen gearresteerd; negentien mannen en een vrouw. Veertien van de arrestanten zijn lid van de Limburgse afdeling van de motorclub Bandidos. Onder hen is Bandidos-president Harrie Ramakers.

Onderzoek

Op vrijdag zullen de verdachten worden voorgeleid. Het onderzoek voorafgaand aan de actie van woensdag heeft ruim een jaar gelopen. De invallen en arrestaties zijn daar het eerste zichtbare resultaat van.

De politie viel woensdag in totaal in 35 woningen en 40 garageboxen binnen. In de tweede box vonden agenten de raketwerpers.

Ontluisterend

Volgens hoofdofficier van justitie Roger Bos vonden de aanhoudingen plaats wegens verdenking van internationale drugshandel, mishandeling, geweld en intimidatie. Politiechef Gery Veldhuis zei dat de opbrengst groter is dan verwacht. Hij zei dat de doorzoekingen nog tot 22.00 uur woensdagavond doorgaan.

Burgemeester Hoes noemt de vondsten ,,ontluisterend”. Hij sprak van het topje van de ijsberg. Hij wees erop dat Limburg gelegen is op een kruispunt tussen België en Duitsland. Hoes zei geschrokken te zijn van de hoeveelheid gevonden wapens en drugs.