EVANSTON – De verhalen dat het opeten van de placenta na de geboorte van je kindje goed voor je is, zijn onzin. Tenminste, dat zeggen Amerikaanse wetenschappers na onderzoek naar de effecten van het eten van moederkoek.
De afgelopen jaren is het eten van placenta’s volgens de BBC populairder geworden, maar die trend blijkt niet te kunnen worden ondersteund met medisch bewijs. De vermeende voordelen blijken helemaal niet te kloppen. Het is dan ook een broodjeaapverhaal dat je minder klachten hebt na de zwangerschap, een betere melkproductie hebt en een sterkere band krijgt met je pasgeboren kindje als je de nageboorte rauw, gefrituurd of gedroogd opeet. “Vrouwen hebben werkelijk geen idee wat ze naar binnen zitten te werken”, luidt de conclusie van onderzoeker Cynthia Coyle.
Het Britse Royal College of Midwives raadt vrouwen ook af om meteen een mes en vork te laten aanrukken nadat de placenta is ‘geboren’. Daghni Rajasingam van het Royal College of Obstetricians is ook al geen fan van verse moederkoek. “In de placenta zit heel veel bloed en dat brengt risico’s met zich mee. Kijk, als vrouwen hun placenta willen opeten, moeten ze dat vooral doen, maar ik raad het ze niet aan.”