OMG

Wordt het klittra, pulla of selfa?

10-06-2015 14:41

VÄSTERÄS – Een Zweedse educatieve seksgroep gaat eind deze week discussiëren wat het nieuwe woord wordt voor masturbatie voor vrouwen. Vorig jaar werd er een oproep gedaan voor een nieuw woord en nu is de tijd gekomen om de knoop door te hakken.

Komend weekend tijdens het congres van de Zweedse Vereniging voor Seksuele Gelijkheid (RFSU) in Västeräs zal er een besluit genomen worden. De organisatie werd meteen onder een golf van suggesties bedolven, zoals ‘klittra’, ‘pulla’ en ‘selfa’. “In plaats van dat we gaan zitten en het erover hebben, dachten we om er een landelijke competitie van te maken”, zegt Kristina Ljungros tegen The Local. “We proberen seksualiteit op de agenda te zetten, tenminste, de positieve aspecten ervan en dus niet alleen de negatieve zoals seksueel misbruik. We willen ons focussen op de leuke dingen, zoals lust.”

Ze vervolgt: “Als het aankomt op masturbatie, denkt men doorgaans dat het gaat over mannen die dat doen, terwijl vrouwen het natuurlijk ook doen. Als we er al geen woord voor hebben, hoe kunnen we er dan ook over praten?” Ze suggereert dan ook dat het ontbreken van het woord ervoor zorgt dat Zweden nog geen gelijkheid kent in geslacht.

Er staan volgens Ljungros ook nog andere onderwerpen op de agenda. “Ik kijk uit om de andere leden te ontmoeten om te beslissen over de toekomst van draagmoeders, ouderlijke verzekeringen en uiteraard wat het nieuwe woord voor masturbatie voor vrouwen gaat worden.”