AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen stonden woensdagmiddag op stevige winst. Beleggers reageerden opgetogen op de ogenschijnlijke bereidwilligheid in Griekenland om alsnog tot een akkoord te komen met de andere eurolanden. De Griekse toenadering werd door betrokken politici echter met de nodige scepsis ontvangen, waardoor het nog allerminst zeker is of het op korte termijn tot een deal kan komen.
Kort na de positieve opening van de beurzen op Wall Street stond de AEX-index 2,6 procent in de plus op 485,02 punten. De MidKap steeg 1,6 procent naar 719,10 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs kregen er 2,7 en 2,5 procent bij. De FTSE-index in Londen stond 1,5 procent in de plus.
De Griekse regering bleek woensdag bereid het voorstel van haar schuldeisers met enkele aanpassingen te accepteren. Bronnen in Brussel lieten echter weten dat die aanpassingen flinke verzwakkingen betekenen van de voorstellen. Daarnaast zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel nogmaals dat er geen nieuwe onderhandelingen zullen plaatsvinden vóór het referendum in Griekenland, aanstaande zondag.
Industrie
Beleggers richten zich woensdag niet alleen op Griekenland, er waren ook positieve berichten over de Europese economie. Halverwege de ochtend bleek dat de bedrijvigheid in de industrie van de eurozone in juni licht is toegenomen ten opzichte van mei.
De AEX werd aangevoerd door Aalberts Industries, dat ruim 9 procent meer waard werd. De industrieel toeleverancier kreeg een adviesverhoging van de Belgische bank KBC, die in de komende jaren rekent op een flinke verbetering van de winstmarge bij het bedrijf. KPN sloot de rij met een minnetje van 0,2 procent.
Ordina
Op de lokale markt leed Ordina (min 7,1 procent) het zwaarste verlies. De automatiseerder kreeg een adviesverlaging van Rabobank voor zijn kiezen. De bank verwacht dat Ordina in de komende jaren op eigen kracht geen omzetgroei kan bewerkstelligen.
De euro was 1,1070 dollar waard, tegen 1,1160 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,1 procent tot 58,24 dollar. Brentolie werd 1,4 procent goedkoper en werd verhandeld voor 62,70 dollar per vat.