HILVERSUM – Piet Geelhoed, een van de grote iconen van de Nederlandse kindertelevisie en voormalig eindredacteur van het programma Het Klokhuis, is donderdag op 71-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de NTR maandag bekendgemaakt.
Geelhoed heeft in de loop van zijn lange carrière als schrijver, regisseur en eindredacteur altijd gestreden om jeugdradio, -televisie en -film een volwassen plaats te geven in het medialandschap. Hij heeft een uitgebreid oeuvre opgebouwd van radioprogramma’s, televisieprogramma’s en filmscenario’s. Hij kreeg in 2005 de Gouden Cinekid Leeuw voor zijn bijzondere verdiensten op het gebied van beeldcultuur voor kinderen.
De tv-maker begon zijn carrière in 1970 op de Radio Jeugdafdeling van de AVRO. Als producer/regisseur heeft hij samen met collega’s Burny Bos, Karel van de Graaf, Nelleke van der Krogt en Boudewijn Klap tot 1988 vorm gegeven aan tal van vernieuwende radioprogramma’s. Hij bedacht en maakte diverse schoolradioprogramma's en kunstprogramma's voor kinderen, zoals het unieke ochtendprogramma ‘Op een Klein Stationnetje’ op de klassieke zender Radio 4. Naast zijn vaste werk bij AVRO radio schreef Piet ook veelvuldig voor kindertelevisie. Hij schreef onder andere voor de kinderprogramma’s Kleutertje Luister, Bibelebons en Holle Bolle Boom.
Na een woelige start van het jeugdprogramma Het Klokhuis kwam Piet Geelhoed in 1988 in dienst bij de NOS (later NTR). Als eindredacteur heeft hij het programma in de beginjaren met voortvarendheid gestructureerd. Met grote vasthoudendheid heeft hij het programma door moeilijke periodes geloodst. In 1990 dreigde het programma wegbezuinigd te worden. Na 30.000 handtekeningen en intelligent lobbywerk bleef Het Klokhuis bestaan. Hij bleef uiteindelijk tot 2005 eindredacteur van het programma.
Naast zijn radio- en televisiewerk was Geelhoed de vaste scenarist van filmmaker Karst van der Meulen. Met hem maakte hij verscheidene succesvolle films en tv-series zoals Martijn en de Magiër, Thomas en Senior (met Lex Goudsmid in de hoofdrol) en Mijn Idee, waarbij het belang en de sociaal-maatschappelijke positie van het kind altijd centraal stond en waarbij kinderen als volwaardig publiek werden aangesproken. Ook schreef hij enkele kinderboeken waaronder De Sage van Brute Berend. Dit was ook het onderwerp van de zeer succesvolle filmversie die in 1985 van Thomas en Senior werd gemaakt.