Weten & Tech

Duizend zangers zingen ‘tegen streaming’

24-07-2015 10:55

AMSTERDAM – Componist Merlijn Twaalfhoven (39) wil duizend zangers mee laten zingen in een 24 uur durende estafette als "statement tegen streaming". De componist maakt zich zorgen dat mensen steeds minder zelf muziek maken. "Zelf spelen of zingen was honderd jaar geleden nog vanzelfsprekend, maar is nu op de achtergrond geraakt", verklaarde hij vrijdag.

Tegelijkertijd worden mensen overspoeld door muziek, stelt Twaalfhoven. "Voor 0,0002 cent per minuut is bijna alle mogelijke muziek te beluisteren via je apparaat. De muziek waarmee we ons omgeven is voor het grootste deel ruis en vervuiling, met slechts een zwakke echo van de passie en aandacht waarmee het ooit ontworpen werd. Als je zelf muziek maakt, weet je dat muziek veel meer kan zijn dan prettige opvulling van stilte."

Twaalfhoven hoopt 10 en 11 oktober het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam te vullen met dirigenten, componisten, solisten en zangers voor het project '24 Hour Resonance'. Door het hele gebouw staan koren opgesteld en "composities, flarden van melodieën en akkoorden versmelten met elkaar".

Spotify

De componist is niet per se tegen online diensten als Spotify. "Technologie is geweldig om muziek en luisteraars te verbinden die elkaar vroeger nooit gevonden hebben. Waar het mij om gaat, is de aandacht die muziek krijgt. Het zelf muziek maken is een essentiële aanvulling op het passief consumeren van streams en tracks."

Twaalhoven heeft eerder interactieve muziekevenementen georganiseerd. Zo ontwierp hij een muziekstuk dat zich afspeelde op daken, balkons en in de straten aan weerszijden van de bufferzone die Cyprus scheidt van Noord-Cyprus.