Weten & Tech

Facebook-functie na overlijden ook in Europa

27-07-2015 18:18

AMSTERDAM – Europese Facebook-gebruikers kunnen vanaf maandag een contactpersoon aanwijzen die na hun overlijden beperkt controle over het account krijgt. De functie was al in de Verenigde Staten (VS) beschikbaar, maar is nu ook in Europa ingevoerd ontdekte The Next Web.

Facebook introduceerde de functie al in februari in de VS. Ook Europese Facebook-gebruikers kunnen nu vanuit instellingen aangeven wie hun pagina mag beheren na hun dood. Dat mag maximaal één persoon zijn en diegene moet wel beschikken over een eigen Facebook-account. Zodra een persoon officieel is aangemerkt als overledene, krijgt de aangewezen contactpersoon een 'beheer-knop' te zien op de pagina.

De beheerder kan geen foto's en posts verwijderen en heeft ook geen toegang tot privéberichten. Wel kan de beheerder een bericht bovenaan de pagina van de overledene plaatsen, de profielfoto wijzigen en vriendschapsverzoeken accepteren. Als de Facebook-gebruiker dit specifiek heeft toegestaan in de instellingen, kan de beheerder ook een back-up van het profiel maken en foto's en video's downloaden.

Tot nu toe werd een pagina wel standaard bevroren als duidelijk is dat iemand is overleden en kon er een gedenkpagina van gemaakt worden. Door bij instellingen de optie 'contactpersoon voor accounts met herdenkingsstatus' te selecteren kan ingesteld worden of iemand anders de pagina mag beheren na overlijden. Het is ook een optie om het account automatisch te laten verwijderen.