Draadloos internet dat duizend keer zo snel is als nu: het lijkt ver weg, maar in 2020 is het een feit als het aan de Eindhovense professor Peter Baltus ligt. “Met de ontwikkeling van virtual reality, 3D, steeds scherpere televisiebeelden en steeds grotere bestanden is er behoefte aan. Want mensen worden er niet geduldiger op”, zegt de hoogleraar.
De wifi met een snelheid van 1 terabit per seconde die Baltus en zijn team aan de TU Eindhoven willen ontwikkelen, is niet toevallig gekozen. Net als computerchips, worden draadloze netwerken tot nog toe in een vrij voorspelbaar tempo sneller: gemiddeld met een factor duizend per decennium. “Dat is al veertig jaar zo.”
Om het duizelingwekkende tempo vol te houden, zijn echter grote inspanningen nodig. “De grootste uitdaging is dat steeds meer en steeds snellere apparaten via hetzelfde kanaal verbonden zijn. Die moeten elkaar niet storen.”
De oplossing: wifi moet een veel grotere bandbreedte krijgen om al die informatie doorheen te persen. Daarnaast moeten draadloze netwerken in een heel smalle ‘bundel’ gaan uitzenden, zodat apparaten elkaar niet in de weg zitten. Zelfs als dat lukt, staan in de toekomst waarschijnlijk meerdere routers in één huis, denkt Baltus.
Misschien nog het grootste struikelblok: de nieuwe technologie moet betaalbaar zijn voor de consument. Met de huidige stand van de techniek is het ook al mogelijk om op een grotere bandbreedte uit te zenden. “Het probleem is dat daar enorm veel stroom voor nodig is”, legt de hoogleraar uit. “Qua kosten moet het wel aantrekkelijk zijn, dat is natuurlijk een belangrijke randvoorwaarde.”
De wifi van de nabije toekomst wordt ontwikkeld in gloednieuwe laboratoria, verenigd in het Center for Wireless Technology Eindhoven (CWTe) waarvan Peter Baltus de directeur is. Het centrum opent aanstaande maandag de deuren.
Anp