OMG

Deense naaktartiest zorgt weer voor ophef

08-09-2015 12:03

KOPENHAGEN – De Deense kunstenaar Uwe Max Jensen heeft weer van zich laten horen. De man die onlangs het wereldnieuws haalde door een portret van Kim Kardashian te maken met zijn penis heeft nu de boel op stelten gezet in de Deense stad Aarhus. In de hoofdrol een blote man en een Confederate Flag.

Bij The Local laat Jensen weten geïnspireerd te zijn door de ophef in Amerika rond de vlag van de vroegere Geconfedereerde Staten van Amerika. Verder zit het hem dwars dat Amerikanen blote lichamen maar moeilijk kunnen verdragen. In Aarhus voerde Jensen een merkwaardige act op. Eerst liep hij poedelnaakt met de Confederate Flag rond en deed hij zich voor als een witte Amerikaan uit het zuiden. Luid scheldend trok hij over het festivalterrein waarbij hij geregeld het woord 'nigger' riep.

Toen alle ogen op hem gericht waren, brak deel twee van zijn 'huzarenstukje' aan. Jensen schminkte zichzelf helemaal zwart en stak de vlag in brand. Alles tot verbazing van omstanders. Jensen heeft een duidelijke verklaring voor zijn 'kunstwerk'. "Ik wilde iets doen met taboes. Je mag het woord 'nigger' niet gebruiken, in je blootje lopen kan volgens velen niet, rond de Confederate Flag hangt tegenwoordig een taboe en het is not done om jezelf als blanke zwart te schminken.

Het liefst zou hij zijn optreden in Amerika uitvoeren, maar daar heeft hij naar eigen zeggen niet genoeg 'lef' voor. "Ik weet niet hoe ze daar op zoiets reageren."