OMG

Nieuw-Zeelanders krijgen hun zin met vlag

23-09-2015 13:52

WELLINGTON – Komend jaar krijgen Nieuw-Zeelanders de kans om via een referendum hun vlag te vervangen. Onlangs maakte de overheid de vier potentiële nieuwe vlaggen bekend en dat leverde op internet een stortvloed aan kritiek op. De klagende Kiwi's hebben volgens Scoop nu hun zin, de overheid heeft bekendgemaakt dat een vijfde vlag aan de verkiezing is toegevoegd, de zogeheten Red Peak.

De vier andere kandidaatvlaggen waren volgens critici óf te saai óf te commercieel óf leken te veel op de bestaande blauwe vlag met rode sterren en de Britse Union Jack. De nu toegevoegde vijfde inzending werd op social media al langer aangeduid als de grootste kanshebber om de huidige vlag te vervangen. De nu toegevoegde Red Peak-vlag bevat alle nationale kleuren van Nieuw-Zeeland: rood, wit, blauw en zwart. Al die kleuren zijn als driehoek in de vlag verwerkt waarbij de rode driehoek de basis vormt.

In november en december mogen Nieuw-Zeelanders zich in een referendum uitspreken over de vijf vlaggen. In maart volgt een tweede referendum waarin de winnaar van het eerste referendum het opneemt tegen de huidige vlag van het land. In Australië gaan inmiddels ook al stemmen op om de nationale vlag te veranderen. Het zit ze ook Down Under dwars dat hun vlag in de linkerbovenhoek een klein Brits vlaggetje bevat.