OMG

Rokende kinderen op Zwitsers festival

01-10-2015 15:06

APPENZELL – In het Zwitserse Appenzell is er op 6 oktober een veemarkt. Het opvallende aan die dag is dat kinderen achterover mogen leunen en vrijuit sigaretten en sigaren kunnen roken. Gezondheidsorganisaties zijn erg bezorgd over deze traditie.

"Het klopt dat kinderen het recht hebben om te roken tijdens de veemarkt", zegt Rosalia Keller, woordvoerder van Appenzell Toerisme tegen de krant 20 Minutes. "Dat is altijd al zo geweest. Sigaretten worden steeds vaker en op meerdere plekken verbannen, maar hier mogen zelfs kinderen er een opsteken." Mathias Cajochen van de plaatselijke gezondheidsorganisatie vindt het maar niks. " Deze traditie wordt hier door de meeste mensen geaccepteerd. Maar wij kunnen hier echt niet achter staan."

De nationale longorganisatie Lungenliga is nog wat harder in zijn oordeel. "Roken is slecht voor de gezondheid en al helemaal voor kinderen. Hun lichaam is nog bezig te volgroeien. Er is zelfs een risico dat hun longen niet volledig zullen ontwikkelen", aldus een woordvoerder.

De verwachting is dat menig ouder de adviezen zal negeren, want het is nu eenmaal een traditie in Appenzell.