OMG

Kontzakbellers belasten alarmcentrale VS

06-10-2015 12:51

ATLANTA – Bij Amerikaanse alarmcentrales werden ze sowieso al gek van de talloze onzinoproepen, maar sinds een paar jaar hebben ze er een nieuwe plaaggeest bij: het kontzakgesprek. Volgens CNN is een derde van alle mobiele oproepen loos alarm, waakhond FCC spreekt zelfs van 50 procent. Volgens de verschillende 911-posten trekken de onzinnige telefoontjes een zware wissel op de capaciteit van de alarmcentrales.

Voor medewerkers van alarmcentrales zijn kontzakgesprekken een ramp. Als ze worden gebeld kunnen ze nooit direct weten of het om een oproep gaat die per ongeluk is gedaan of om een serieus noodgeval. Ook als iemand iets is overkomen is het mogelijk dat de telefonisten alleen gerommel horen. Volgens Michael O'Rielly van de FCC moet er dringend wat gebeuren. "Als mijn berekeningen kloppen, worden er jaarlijks zo'n 84 miljoen zinloze oproepen gedaan. Dat kost niet alleen veel tijd en geld, maar het brengt mensen die echt in nood verkeren in gevaar", gromt hij.

De oplossing voor een deel van het probleem is redelijk simpel: stop ermee om je kontzak te gebruiken als plek om je smartphone te bewaren.