OMG

Tweelingbroers verschillen mogelijk maanden

15-10-2015 21:30

KIRKLAND – Het is een eeneiige tweeling, maar baby Link werd veel te vroeg geboren en zijn broertje Logan zit nu nog steeds in de buik van zijn moeder. Het zou daardoor zomaar kunnen dat Logan vier maanden later het levenslicht ziet dan Link.

Eind september zette moeder Holli Gorveatt de kleine Link op de wereld, terwijl ze nog maar 23 weken zwanger was en pas in januari was uitgerekend. Het kindje woog bij de geboorte iets meer dan een halve kilo en had nauwelijks kans om te overleven. Tegen de verwachtingen in gaat het goed met Link, die in een couveuse ligt maar nog erg kwetsbaar is. Zijn broertje groeit ondertussen door in de baarmoeder.

De splitsing werd mogelijk gemaakt door een bijzondere medische ingreep in het Evergreen Medical Center in het Amerikaanse Kirkland. De kindjes teerden samen op één placenta en dat bracht risico's met zich mee. Om te voorkomen dat een van de baby's te veel en de ander juist te weinig bloed zou krijgen, werden de bloedvaten van de tweeling in de baarmoeder gescheiden. Een gevolg van deze operatie was dat Logan in de buik kon blijven toen bleek dat Link te vroeg geboren zou worden.

Of beide kindjes het halen, is moeilijk te voorspellen. De specialist die de geslaagde ingreep uitvoerde, Martin Walker, zegt tegen New York Daily News dat Link zich in de couveuse in ieder geval minder snel zal ontwikkelen dan Logan in de baarmoeder. Maar als ze ouder worden, zullen hun identieke genen er volgens hem toe leiden dat de twee er alsnog vrijwel hetzelfde uit komen te zien.