OMG

Britse profvoetballers moeten vaker poetsen

03-11-2015 13:41

LONDEN – Britse profvoetballers hebben verontrustend slechte tanden. Hun gebit is soms zo slecht, dat dit hun prestaties op het veld kan beïnvloeden. Dat blijkt uit een onderzoek van een groep Britse tandartsen, meldt de BBC.

De tandartsen van de Universiteit van Londen onderzochten de gebitten van acht Britse clubs in Engeland en Wales. Uit de resultaten, die gepubliceerd zijn in de British Journal of Sports Medicine, blijkt dat vier van de tien voetballers gaatjes hebben tegen drie op de tien Britten van dezelfde leeftijd.

In totaal werkten 187 voetballers van onder meer Manchester United, Southampton, Swansea, Hull en West Ham mee aan het onderzoek. Ruim de helft had last van tanderosie en 45 procent gaf aan last te hebben van de slechte staat van hun gebit. 7 procent heeft zelfs last bij het trainen en bij wedstrijden.

Abcessen

"Het is een opmerkelijke uitkomst, omdat profvoetballers erom bekendstaan dat ze veel in zichzelf investeren", zegt professor Ian Needleman. "Bij sommigen is het gebit in zo'n slechte conditie, door bijvoorbeeld abcessen, dat ze er slecht van slapen, pijn hebben bij het drinken en soms zelfs helemaal het veld niet op kunnen door de pijn."

Een mogelijke oorzaak is dat er veel suiker zit in het dieet van de voetballers, zoals zoete drankjes. Ook de hoeveelheid lucht die ze in hun mond krijgen tijdens het trainen, kan de mond uitdrogen waardoor er minder bescherming in de mond is. Needleman vindt dat de clubs meer aandacht moeten besteden aan de mondhygiëne van de spelers.