OMG

Amerikaan maand in de cel voor zeepbezit

18-11-2015 21:08

ALLENTOWN – Een man uit New York heeft door toedoen van de politie bijna een maand onterecht vastgezeten. Agenten beweerden dat ze Alexander J. Bernstein hadden betrapt op het bezit van cocaïne, maar later bleek het om onschuldige zeep te gaan.

In november van 2013 werden Bernstein en zijn vriendin Annadel Cruz in de buurt van de stad Allentown door de politie naar de kant van de weg gedigireerd, omdat ze te hard reden. De agenten roken een wietlucht, doorzochten de auto en zagen in de kofferbak twee verdachte pakketjes liggen. Cruz, die een beetje wiet in haar beha had zitten, zei dat het pakketjes met zelfgemaakte zeep waren. Maar volgens de politie wees een test uit dat ze coke bevatten.

Op het bureau zou Bernstein een agent hebben horen zeggen dat de test juist het tegendeel had aangetoond. "Maak er dan een positieve test van", zou een collega hebben geantwoord. De man werd naar de gevangenis gebracht. Pas na 29 dagen, toen de borgsom was verlaagd naar 25.000 dollar, kon hij zichzelf vrijkopen. Twee dagen later werd in het laboratorium definitief vastgesteld dat er absoluut geen coke in de pakketjes zat, waarna de aanklacht werd ingetrokken.

Bernstein laat het er niet bij zitten. Hij sleept de fabrikant van de coketest en de politie voor de rechter, meldt The Morning Call. De man eist een schadevergoeding van meer dan 150.000 dollar, onder andere om de rechtbankkosten te betalen. Hij vindt het vooral vervelend dat de agenten niet toegeven dat ze fout zaten en dat hij door de aanklacht geen Thanksgiving met zijn zoontje heeft kunnen vieren.