Stichting Brein gaat meer werk maken van de aanpak van verspreiders van met copyright beschermd materiaal. Tegenover de NOS zegt Brein-directeur Tim Kuik dat hij het gemunt heeft op mensen die aanwijsbaar als grootschalige uploaders fungeren.
“Het gaat om mensen die echt als bron fungeren. We gaan kijken hoe vaak iemand in een termijn van twaalf weken uploadt”, aldus Kuik bij de omroep. Om uploaders aan te kunnen pakken, heeft Brein een systeem ontwikkeld voor opsporing. Hoe het systeem precies werkt, is niet duidelijk, maar waarschijnlijk speurt het naar IP-adressen van notoire uploaders. Van de grote jongens worden vervolgens waarschijnlijk de NAW-gegevens bij de internetproviders opgevraagd.
Downloaders hoeven zich volgens Kuik nog geen zorgen te maken. Al liet Stichting Brein eerder nog weten dat ook downloaders mogelijkerwijs aangepakt gaan worden. Dat is mogelijk omdat het downloaden van beschermd materiaal sinds april 2014 na een uitspraak van het Europese Hof bij wet verboden is. Overigens is het maar de vraag in hoeverre opsporing van downloaders kans van slagen maakt. Net als bij uploaders zullen providers klantgegevens moeten overhandigen en dit zullen providers in de meeste gevallen niet zonder slag of stoot doen.
Anp