YORK – De mens is, met alle goede en slechte kanten, vrijwel zeker de meest succesvolle en geavanceerde soort die ooit op aarde heeft rondgelopen. Waarom de Homo sapiens zo'n 100.000 geleden vanuit Afrika ineens de hele wereld is gaan overzwerven was tot op heden een raadsel, maar een wetenschapper van de universiteit van York denkt te weten hoe het komt: we konden elkaar niet meer luchten of zien.
Tot zo'n 100.000 jaar geleden lieten mensen zich vooral leiden door de natuur. Als er ergens geen water meer was, vertrokken families naar andere plaatsen om nieuwe waterbronnen te zoeken, maar veel verder dan in een omtrek van een paar kilometer kwamen ze niet. Omdat het samenleven en het samen dingen doen veel winst opleverde, werden de groepen mensen steeds groter en die groepen werden uiteindelijk dorpen en samenlevingen.
Die grotere groepen hadden niet alleen meer ruimte nodig, er ontstond ook gedonder binnen en tussen groepen. Volgens professor Penny Spikins is toen de donkere kant van onze soort echt komen bovendrijven en heeft het ervoor gezorgd dat we in alle uithoeken van onze planeet terecht zijn gekomen.