OMG

Russen willen kat als burgemeester

16-12-2015 14:02

BARNAOEL – De inwoners van de Russische stad Barnaoel willen graag een kat als burgemeester, zo schrijft de Franse krant Le Figaro.

De Schotse vouwoorkat, genaamd Barsik, kwam als winnaar uit de bus tijdens een onlinepeiling op de Russische sociale mediasite VKontakte. Aan de peiling deden meer dan 5500 kiezers mee. Barsik behaalde 91 procent van de stemmen en versloeg daarmee ruimschoots zijn zes menselijke concurrenten.

De burgemeestersverkiezing wordt gehouden op 22 december. Officieel kan Barsik niet aan de verkiezingen meedoen, maar omdat volgens de peilers de uitslag 'toch al vaststaat’, hebben ze de kat aan de online-kandidatenlijst toegevoegd. De overwinning van Barsik is zogezegd geen kattenpis: Barnaoel telt ruim 600.000 inwoners en is daarmee de grootste stad in de regio Altaj (zuid-Siberië).

In augustus werd de zittende burgemeester Igor Savintsev van Barnaoel gedwongen af te treden na beschuldigingen van machtsmisbruik. De inwoners hebben zo hun buik vol van de corruptieschandalen dat ze zich uit protest tot de Schotse vouwoorkat hebben gewend. De campagneslogan van Barsik luidt: 'Alleen de muizen stemmen niet op Barsik’.