OMG

China geeft boete voor foute landkaarten

17-12-2015 17:28

PEKING – Kaartenmakers zijn gewaarschuwd. Bedrijven of instellingen die foute kaarten maken van China kunnen een flinke boete tegemoetzien. De Chinese overheid wil met de maatregel zorgen dat het hele territorium van het land goed op landkaarten te zien is.

Het gaat niet alleen om hoe de makers met Taiwan omgaan. China ziet dat land als een provincie van het land en niet als een aparte staat. De Zuid-Chinese Zee is een tweede doorn in het oog van de Chinezen. De overheid wil dat de Chinese gebieden exact worden aangegeven. Het gaat dan om allerlei kleine eilandjes. China is in een diplomatiek gevecht verwikkeld met landen als Vietnam, de Filipijnen en Taiwan over de eigendomsrechten.

China eist dat de eilanden op kaarten die in het land in omloop zijn als Chinees worden beschouwd. Kaartenmakers die hun materiaal niet aanpassen of hun zaakjes niet op orde hebben kunnen vanaf januari een boete van 200.000 yuan, zo’n 28.000 euro, tegemoetzien. Voor kaarten in stadsgidsen en andere kaarten die veel door burgers en toeristen worden gebruikt geldt volgens CCTV een uitzondering.