OMG

Denen ontdekken waar kerstgevoel zit

17-12-2015 17:11

KOPENHAGEN – Deense onderzoekers hebben ontdekt in welk deel van het menselijk brein het kerstgevoel zit. Het onderzoek is deel van een project om mensen te helpen die niets met kerstmis hebben en de feestdag het liefst willen overslaan.

Wetenschappers van de universiteit van Kopenhagen deden onderzoek bij twintig mensen, van wie de ene helft gek is op Kerstmis is en de andere tien het feest nooit vieren. Bij de deelnemers werden hun hersenen gescand terwijl ze naar kerst- en neutrale plaatjes keken. Bij de personen in de 'kerstgroep' werd er op vijf plekken in het brein verhoogde activiteit gemeten als er een kerstplaatje voorbijkwam. Deze hersendelen worden gerelateerd aan zaken als spiritualiteit, verstand en het herkennen van emoties.

De studie werd gepubliceerd in de kersteditie van de British Medical Journal. De onderzoekers geven aan dat de resultaten kunnen bijdragen om de 'miljoenen' mensen met een tekort aan kerstgevoel te helpen. Maar het blijkt niet mogelijk om een volledige wetenschappelijke verklaring te geven. "Zoiets magisch en complex als het kerstgevoel kan niet volledig worden verklaard met alleen het meten van de hersenactiviteit", schrijven de wetenschappers.