OMG

Ambtenaren krijgen Poetins oneliners cadeau

29-12-2015 11:35

MOSKOU – President Poetins opmerkelijkste oneliners zijn samengebundeld in een 400 pagina's tellend boek. Een groep bewonderaars van de Russische leider schreef en publiceerde het boek en stuurde een lading ervan naar het Kremlin met de boodschap dat dit het ideale cadeau voor de feestdagen is.

Het boek kreeg de titel 'De woorden die de wereld veranderen'. Onder meer de quotes dat Letland alleen 'de oren van een dode ezel' kon krijgen van Moskou en dat de Krim altijd al een onafscheidelijk deel van Rusland was en altijd zal blijven, zijn opgenomen in de publicatie. De opmerkelijke uitspraak dat Turkse leiders wellicht hadden 'besloten om de Amerikanen op een bepaalde plek te likken' kwam helaas te laat om nog in het boek op te kunnen nemen.

De pro-Poetingroep achter het boek kreeg in het verleden al riante toelages van het Kremlin. Historicus Nikolai Svanidze vergelijkt het boek dan ook met Mao Zedongs propagandistische Rode Boekje. ''Landen met autoritaire regimes proberen altijd hun leiders meest sprankelende uitdrukkingen te publiceren, zelfs wanneer deze helemaal niet zo sprankelend zijn'', zegt hij tegen persbureau Reuters.

De verzameling oneliners moet vanaf januari in de boekenwinkels liggen en kost dan 800 roebel (10,14 euro). Zo'n 1000 ambtenaren hebben al een gelimiteerde oplage van het boek gekregen. Bronnen vertellen aan RBK Daily dat zij te horen hebben gekregen dat ze het op hun bureau moeten bewaren.