Entertainment

Victor Mids niet eens met kritiek op MINDF*CK

02-01-2016 08:39

DEN HAAG – Victor Mids begrijpt weinig van de kritiek dat MINDF*CK niks met wetenschap te maken heeft. Volgens hem is MINDF*CK ook helemaal geen wetenschapsshow, maar een ‘illusieprogramma met wetenschappelijke fenomenen als uitgangspunt’.

In het tweede seizoen van MINDF*CK, dat vanaf maandag 4 januari te zien is bij NPO3, verrast Mids opnieuw wildvreemden en bekende Nederlanders met zijn illusies en trucs. Naar het eerste seizoen keken wekelijks meer dan een half miljoen mensen. Door het succes was het dit keer een stuk makkelijker om grote namen voor MINDF*CK te strikken, zoals Frans Bauer, Ilse DeLange, Matthijs van Nieuwkerk, Ellen Hoog en dj Hardwell. De 28-jarige neurocognitief illusionist heeft weer allerlei mooie experimenten in petto voor de sterren in zijn show. Ook de kijkers thuis mogen hun borst natmaken, want het aantal interactieve elementen is flink opgevoerd.

Mids wil zijn gasten een bijzondere ervaring meegeven. “Met Frans Bauer ga ik geblinddoekt autorijden”, vertelt hij in een interview met BuzzE. “Je kunt je voorstellen hoe hij reageert als ik opeens het gaspedaal indruk. Voor Ellen Hoog hebben we een psychologisch experiment op een hockeyveld opgezet met honderd genummerde ballen, voor Matthijs van Nieuwkerk een experiment in een loods dat draait om het nieuws. Bij Ilse DeLange en JB Meijers van The Common Linnets test ik hoe sterk hun muzikale connectie is en wek ik een platenhoes tot leven. En voor Hardwell heb ik een voorspelling gedaan waar hij volgens zijn management nu nog over napraat.”

Neuromagic

Zelf omschrijft Mids zijn vak als ‘neuromagic’. Hij interpreteert voor zijn experimenten lichaamstaal, zoals ademhaling en hartslag. Critici zeggen dat dit niet mogelijk is en dat Mids ten onrechte doet alsof hij wetenschap bedrijft. “Dat is een verkeerde interpretatie van het verhaal dat ik wil vertellen", vindt hij. "MINDF*CK is een illusieprogramma met wetenschappelijke fenomenen als uitgangspunt, niet andersom. Ik verken het grensvlak tussen wetenschap en illusie. De ene keer leer je daar wat van, de andere keer word je compleet op het verkeerde been gezet. Het is leuk om te spelen met dat spanningsveld. Ik ben de eerste om te zeggen dat het een illusie is.”

Een ander kritiekpunt is dat Mids voor zijn show veel montage zou gebruiken. “Dat valt reuze mee”, laat hij weten. “Mijn principes zijn voornamelijk gestoeld op linguïstiek, taal en non-verbale communicatie. Elke persoon reageert anders en sommige mensen staan er minder voor open dan anderen. Maar we vragen mensen nooit om te acteren en we zetten nooit de camera stil. Hun reacties kun je ook niet naspelen. Deze scepsis is een van de redenen om BN’ers uit te nodigen. Je denkt toch niet dat we Matthijs van Nieuwkerk gaan vragen of hij even mee wil spelen? We bereiden illusies natuurlijk goed voor, maar op het moment zelf moet het gebeuren.”