Honderden medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) willen dat kandidaten voor het nieuwe College van Bestuur van de UvA zich kenbaar maken. In een open brief van de beweging Rethink UvA, waarin de medewerkers zich hebben verenigd, hekelen ze dat niet bekend is wie zich beschikbaar stelt voor het college.
In de open brief, die maandag is gepubliceerd in de Volkskrant, noemt de beweging de benoemingsprocedure ,,volstrekt ouderwets”. ,,De selectie gebeurt via een externe partij en de inspraak van de gemeenschap is op zijn hoogst miniem te noemen”, schrijft de beweging.
,,Niet alleen steekt dit bleek af ten opzichte van de geuite wensen van velen in de academische gemeenschap, het biedt ook weinig uitzicht op een frisse wind die de UvA momenteel hard nodig heeft.” Kandidaten wordt opgeroepen op 13 januari naar het Maagdenhuis te komen om duidelijk te maken waarom ze de functie willen vervullen en wat hun plannen zijn.
Volgens Rethink UvA is er door de universiteit wel geluisterd naar studenten, medewerkers en protestgroepen door hen beperkte inspraak te geven in het maken van een functieprofiel, maar zijn ze niet ,,gehoord”. Het benoemingsproces is volgens de medewekers een ,,onwaardige procedure”.
Door op 13 januari hun goodwill te tonen, kunnen kandidaten volgens Rethink UvA worden verzekerd van ,,een breed draagvlak, dat cruciaal kan blijken om uw regeerperiode effectief te maken” en de UvA te hervormen tot ,,een instelling die klaarstaat voor de uitdagingen van de 21ste eeuw”.
Vanwege alle actiegroepen op en rond de UvA is het moeilijk te bepalen of Rethink UvA zinnige eisen stelt. De groep is tegen het zogenaamde ‘rendementsdenken’ op de universiteit, wat lovenswaardig is. Het zou echter ook maar zo kunnen dat deze groep zich zal ontpoppen tot steun van de safespace- en policor-adepten. Want wat ze verder kunnen bedoelen met ‘de uitdagingen van de 21ste eeuw’?
ANP/TPO