Sport

Dumoulin pakt roze leiderstrui in Giro

16-05-2017 17:23

MONTEFALCO (ANP) – Tom Dumoulin heeft dinsdag de leiding genomen in de Ronde van Italië. De Limburger van Team Sunweb won op indrukwekkende wijze de tiende etappe, een individuele tijdrit over een kleine 40 kilometer van Foligno naar Montefalco. Dumoulin moest een halve minuut goedmaken op Nairo Quintana, de Colombiaan die zondag de roze leiderstrui had veroverd. Het verschil was uiteindelijk bijna drie minuten. Quintana is nog wel de nummer twee in het klassement, op 2.23 van Dumoulin. Bauke Mollema schoof op naar de derde plaats. Hij staat op 2.38 van de nieuwe leider.

Slechts twee renners eindigden binnen een minuut van Dumoulin: de Brit Geraint Thomas (op 49 seconden) en de Luxemburger Bob Jungels, die 56 seconden toegaf. Mollema werd elfde in de tijdrit. Steven Kruijswijk, die zondag op de Blockhaus al veel tijd inleverde, werd twintigste. De kopman van LottoNL-Jumbo staat nog net in de top tien. Quintana werd 23e. De Fransman Thibaut Pinot, als tweede in het klassement aan de tijdrit begonnen, werd negentiende.

Woensdag volgt een bergrit met vier beklimmingen. Dumoulin droeg vorig jaar ook al zes dagen de roze trui. Hij heeft zich afgelopen winter in zijn trainingen meer gericht op klimmen dan op zijn oude specialiteit het tijdrijden. De Limburger werd ook 2 à 3 kilo lichter, wat hem mogelijk vermogen kon kosten in de tijdritten. Daar bleek dinsdag niets van.

De Giro eindigt op 28 mei.