Sport

Spanjaard Fraile snelste in elfde rit Giro

17-05-2017 17:14

BAGNO DI ROMAGNA (ANP) – Omar Fraile heeft woensdag de elfde etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De Spaanse wielrenner van Dimension Data was in Bagno di Romagna, na een rit over 161 kilometer met vier beklimmingen, de snelste van een kopgroep van vier. Tom Dumoulin behield de roze leiderstrui. De Nederlander won een dag eerder op overtuigende wijze en met groot verschil een tijdrit.

Voormalig wereldkampioen Rui Costa uit Portugal eindigde als tweede, de Fransman Pierre Rolland werd derde. De vierde renner die deel uitmaakte van de kopgroep was de Est Tanel Kangert.

Dumoulin hield de dinsdag opgebouwde voorsprong op zijn concurrenten in stand. De Colombiaan Nairo Quintana is nog altijd tweede met 2.23 minuten achterstand op de Limburger. Bauke Mollema blijft derde met 2.38 achterstand op zijn landgenoot.

Kruijswijk

Steven Kruijswijk kon opnieuw niet met de beste mee. De kopman van Team LottoNL-Jumbo moest passen op de laatste klim en is verdwenen uit de top tien van het klassement. Kruijswijk staat nu twaalfde op ruim zes minuten achterstand van Dumoulin. ,,Ik moest er gewoon weer af toen de beteren van het peloton in de finale begonnen te versnellen. Ik ben nog niet goed genoeg, zo eerlijk moet ik zijn en dat liet de rit ook zien'', aldus Kruijswijk, die zich een heel andere Ronde van Italië had voorgesteld. ,,Hiervoor ben ik niet naar de Giro gekomen. Hiervoor heb ik niet het hele seizoen hard gewerkt. Je gaat van het positieve uit en probeert de lichtpuntjes van bijvoorbeeld de tijdrit te benutten. Maar het blijkt dat ik nog niet goed genoeg ben.''

Voor de 26-jarige Fraile, die woensdag 100 kilometer lang in de aanval reed, is het zijn derde profzege en de eerste in de WorldTour. In 2015 won hij de Ronde van de Apennijnen en in datzelfde jaar ook een rit in de Vierdaagse van Duinkerke.

Donderdag en vrijdag is het in de twaalfde en dertiende etappe vermoedelijk weer de beurt aan de sprinters, die dan hun laatste kansen krijgen. De laatste week van de Ronde van Italië kent veel zware etappes.