Sport

Gaviria boekt derde ritzege in Giro

18-05-2017 17:04

REGGIO EMILIA (ANP) – De Colombiaanse wielrenner Fernando Gaviria heeft donderdag zijn derde ritzege geboekt in de Ronde van Italië. De 22-jarige sprinter van Quick-Step schreef de twaalfde etappe in de honderdste editie van de Giro op zijn naam, de langste van dit jaar over 229 kilometer tussen Forli naar Reggio Emilia. Gaviria was voor de derde keer de beste in de massasprint. Tom Dumoulin behield zonder problemen de roze leiderstrui.

,,Het was een vrij relaxte rit, zonder stress'', zei de Limburgse kopman van Team Sunweb. ,,Vrijdag wordt het weer een etappe voor de sprinters, die hoop ik zonder problemen te overleven. Ik kijk uit naar het weekeinde.'' Zaterdag ligt de aankomst van de veertiende etappe bergop, een dag later wacht de renners twee stevige beklimmingen in de laatste 50 kilometer. Dumoulin heeft 2 minuten en 23 seconden voorsprong op zijn eerste belager, de Colombiaan Nairo Quintana. Bauke Mollema staat derde op 2.38.

De lange twaalfde rit, met onderweg twee bergjes, werd gekleurd door drie avonturiers. De Italianen Marco Marcato en Mirco Maestri reden samen met de Rus Sergej Firsanov het grootste deel van de dag voorop. Maestri hield het vooraan het langste vol. De 25-jarige Italiaan werd op 7 kilometer van de streep ingelopen door het peloton, met de ploegen van de sprinters voorop.

Richeze

Gaviria had in Maximiliano Richeze een perfecte gangmaker. De 34-jarige Argentijn, die zich in de finale na een lekke band weer naar voren had moeten rijden, trok op het laatste rechte stuk naar de finish hard door. Gaviria kwam op amper 100 meter van de streep uit het wiel van Richeze en behaalde zijn derde overwinning bij zijn debuut in de Giro. De Colombiaan had eerder al de derde en vijfde etappe gewonnen. Richeze kwam juichend als vijfde over de streep.

Achter Gaviria, die de paarse trui draagt als leider in het puntenklassement, werd de Italiaanse sprinter Jakub Mareczko tweede. De Italianen moeten na twaalf ritten nog steeds wachten op de eerste zege in de jubileumeditie van 'hun' ronde. De Ier Sam Bennett eindigde als derde, de Duitse troef André Greipel van Lotto Soudal moest genoegen nemen met de achtste plaats.