Sport

Van Gerwen prolongeert titel na inhaalrace

18-05-2017 23:23

LONDEN (ANP) – Michael van Gerwen heeft zijn titel in de Premier League Darts geprolongeerd. De Brabantse wereldkampioen kwam donderdag in de finale tegen Peter Wright met 7-2 achter te staan, maar knokte zich terug. Van Gerwen trok de partij met 11-10 naar zich toe, nadat zijn Schotse opponent bij een voorsprong van 10-9 liefst zes kansen had laten liggen om de partij uit te gooien.

'Mighty Mike' schreef de lucratieve topcompetitie met de beste darters ter wereld in 2013 en vorig jaar ook op zijn naam. In 2014 en 2015 verloor Van Gerwen de finale van respectievelijk Raymond van Barneveld en de Schot Gary Anderson.

De 28-jarige Brabander had de eindstrijd bereikt door met 10-7 te winnen van Anderson, een herhaling van de laatste WK-finale. Wright versloeg in de halve finale recordkampioen Phil Taylor, die aan zijn laatste jaar bezig is, met 10-9. 'The Power' liet in die zenuwslopende partij een kans liggen om de winst te pakken.

Weer de winnaar

De eindstrijd kreeg ook een bizar verloop, met wisselende kansen. Wright liep aanvankelijk in hoog tempo weg bij de tweevoudig wereldkampioen uit Vlijmen, maar die toonde zijn klasse door die achterstand ook weer snel weg te poetsen. Van Gerwen leek geklopt toen het bij 9-9 ineens begon te haperen, maar Wright kon het niet afmaken. Na zes missers van de bont uitgedoste Schot, sloeg de Brabander alsnog toe.

,,Ik kan niet geloven dat ik zoveel dubbels miste'', stamelde 'Snakebite'. Van Gerwen kon zijn ogen ook niet geloven. ,,Geen idee wat Peter toen aan het doen was, maar voor mij maakt het niet. Ik ben weer de winnaar.'' De Brabander verdiende met zijn eindzege in de Premier League een cheque van 250.000 pond, omgerekend ruim 290.000 euro.

De topcompetitie begon in februari met tien darters, onder wie ook Van Barneveld en Jelle Klaasen. Die laatste moest na de eerste fase al afhaken, Van Barneveld werd in de tweede fase uitgeschakeld. De beste vier darters streden donderdag in de O2 in Londen om de hoofdprijs, met Van Gerwen wederom als winnaar. De nummer één van de wereld beschouwt de Premier League na het WK als de belangrijkste competitie van het jaar.