Sport

Eerste goud judoka Van Dijke op Grand Glam

21-05-2017 15:04

JEKATERINENBURG (ANP) – Judoka Sanne van Dijke beleeft een stormachtige doorbraak op de tatami. Nadat ze in april verrassend de Europese titel had veroverd in de klasse tot 70 kilogram, won ze zondag voor het eerst goud op een Grand Slam-toernooi. In Jekaterinenburg versloeg Van Dijke in de finale de Russische Alena Prokopenko via een houdgreep.

Voor Van Dijke was het de eerste keer dat ze een finale judode op een toernooi van dit niveau. In Parijs pakte ze in februari al brons. De judoka uit Heeswijk-Dinther had in de halve finale de Bosnische Aleksandra Samardzic op ippon verslagen.

Ook Noël van 't End was succesvol in de Russische stad. Hij won in de klasse tot 90 kilogram het brons door in de wedstrijd om de derde plaats in de zogeheten golden score met waza-ari de Georgiër Ushangi Margiani te verslaan. In de halve finales was de Japanner Kenta Nagasawa hem op ippon de baas geweest.

Savelkouls

Frank de Wit greep naast een medaille in de klasse tot 81 kilo. Hij verloor de strijd om brons van de Georgiër Zebeda Rechviasjvili.

Tessie Savelkouls (+78 kg) verloor in de herkansingen met twee waza-ari's van de Wit-Russische Marina Sloetskaja.

Zaterdag had Sam van 't Westende de troostfinale om brons in de klasse tot 73 kilogram verloren van de Fransman Pierre Duprat op ippon.