AMSTERDAM (AFN) – De Europese beurzen deden woensdag een stapje terug. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag. Ook de onrust rond Noord-Korea drukte op het sentiment. Op het Damrak vielen de resultaten van kunstmestproducent OCI in de smaak bij beleggers.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent lager op 513,88 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 792,29 punten, dankzij de koerssprong van OCI. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren 0,1 tot 0,6 procent.
In de MidKap was OCI veruit de grootste stijger met een plus van meer dan 8 procent. Het kunstmestbedrijf boekte in de eerste helft van dit jaar meer winst en omzet dankzij een recordverkoop van kunstmest. Volgens het bedrijf zijn de marktvooruitzichten voor de middellange termijn positief.
Arcadis
Sterkste daler bij de middelgrote bedrijven was advies- en ingenieursbureau Arcadis met een verlies van 4,7 procent. In de AEX sloten telecomconcern KPN en uitzender Randstad de rij met minnen van 1 procent. Koplopers waren baggeraar Boskalis en oliedienstverlener SBM Offshore met winsten van 0,9 en 0,7 procent.
RoodMicrotec klom 1,9 procent op de lokale markt. De chipdienstverlener heeft twee orders met een totale waarde van 250.000 euro binnengehaald. Het gaat om een betrouwbaarheidsonderzoek voor een klant in de telecommunicatiesector en een opdracht uit de automobielindustrie.
Core Laboratories noteerde een fractie hoger. De oliedienstverlener ondervindt negatieve gevolgen van de zware orkaan Harvey en geeft daarom een waarschuwing voor de winst en omzet in het derde kwartaal. Het bedrijf moest vanwege de grote overstromingen kantoren aan de Amerikaanse Golfkust sluiten en operaties stilleggen.
Euro
In Londen verloor Berkeley 2,7 procent. De Britse huizenbouwer waarschuwde dat de Londense vastgoedmarkt onder druk blijft staan door de onzekerheid rond brexit en een verhoging van de onroerendgoedbelasting.
De euro was 1,1941 dollar waard, tegen 1,1909 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent in prijs tot 48,82 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent meer en werd verhandeld voor 53,60 dollar per vat.