Buitenland

Regering VS wil maximaal 45.000 vluchtelingen

27-09-2017 21:33

WASHINGTON (ANP/RTR) – De regering-Trump is van plan in het fiscale jaar 2018 maximaal 45.000 vluchtelingen op te nemen, het geringste aantal sinds 1980. Dat blijkt uit een rapport dat woensdag naar het Amerikaans Congres is gestuurd. De aantallen die het land in mogen zijn al gespecificeerd per continent.

Uit Afrika zijn 19.000 mensen welkom die huis en haard hebben verlaten wegens oorlogsgeweld, honger en andere ellende. Uit het Midden-Oosten en Zuid-Azië mogen in totaal 17.500 vluchtelingen naar de VS. Probleemgebieden in Oost-Azië (5000), Europa en Centraal-Azië (2000) en Latijns-Amerika en het Caribische gebied (1500) komen er in het voorstel bekaaider vanaf.

Nadat hij in januari zijn intrek had genomen in het Witte Huis ondertekende Donald Trump al een decreet om het aantal vluchtelingen in 2017 te beperken tot hooguit 50.000. Meer zou volgens hem ,,schadelijk zijn voor de Amerikaanse belangen''.

Halvering

De nu gestelde grens is een halvering van het aantal dat Trumps voorganger Barack Obama in zijn laatste jaar als president toeliet en veel minder dan de advocaten van ontheemden noodzakelijk vinden om humanitaire crises in de wereld het hoofd te bieden. Volgens hem moet de VS er zeker 75.000 onderdak verlenen.

In het rapport aan het Congres, dat de regering volgens de regels voor 1 oktober moest inleveren, staat ook dat steeds meer buitenlanders in onzekerheid verkeren over hun status. Zij verblijven al in de VS en hebben er asiel aangevraagd omdat ze in eigen land gevaar lopen te worden vervolgd. Bovendien groeit het aantal dat vanuit het buitenland om dezelfde reden een verzoek om een verblijfsvergunning indient. Daardoor is een flinke achterstand ontstaan bij de behandeling.