Binnenland

Trafigura wijst nieuwe claim slachtoffers af

27-09-2017 15:26

AMSTERDAM (ANP) – Grondstoffenhandelaar Trafigura verwijt de Nederlandse stichting die opkomt voor de Ivoriaanse slachtoffers van de giframp in 2006 commerciële motieven. Trafigura weigert nog meer miljoenen aan schadevergoeding uit te keren en wijst een eventuele claim in Nederland af. In de rechtbank van Amsterdam stonden advocatenteams van beide partijen woensdag lijnrecht tegenover elkaar.

Trafigura spreekt van een ,,bloeiende claimindustrie waar niemand toezicht op houdt'' en vraagt de rechtbank om de stichting niet ontvankelijk te verklaren. Het bedrijf wijst erop dat rechters in Ivoorkust en Groot-Brittannië in het verleden al letselschade hebben toegekend aan de slachtoffers van de giframp met de tanker Probo Koala. Die dumpte elf jaar geleden illegaal chemisch afval in de Ivoriaanse havenstad Abidjan.

Advocaten van de multinational beweren dat de Nederlandse stichting VDT-CI afhankelijk is van procesinvesteerders die mee zullen profiteren bij het verdelen van een schadevergoeding. De stichting zegt dat dit een goede belangenbehartiging van Ivoriaanse slachtoffers niet in de weg hoeft te staan.

,,Juist dankzij de ter beschikking gestelde financiering is de stichting in staat de belangen van de slachtoffers in Ivoorkust adequaat te behartigen. Zonder financiering geen collectieve actie'', zei de advocaat van de stichting Victimes des déchets toxiques Côte d'Ivoire (Slachtoffers van giftig afval Ivoorkust). ,,Met big business heeft dit alles niets van doen'', zei hij. De stichting vertegenwoordigt naar eigen zeggen tienduizenden slachtoffers.