Buitenland

Trump bezoekt slachtoffers schietpartij

04-10-2017 22:42

LAS VEGAS (ANP/DPA/BLOOMBERG) – De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag een privéonderhoud gehad met overlevenden van de bloedige schietpartij in Las Vegas en hen uitgenodigd te zijner tijd naar het Witte Huis te komen. Bij zijn bezoek aan het University Medical Center prees Trump de moed van slachtoffers die ondanks hun eigen verwondingen toch eerst anderen hielpen. De artsen en het verplegend personeel zette hij in het zonnetje wegens hun ,,ongelooflijke werk''.

Trump sprak ook met mensen van de eerstehulpdiensten en de politie, die hij inspirerende voorbeelden voor het land noemde. Hij bedankte hen voor hun inzet na de slachting die zondagavond vanuit een hotelkamer werd aangericht door Stephen Paddock. De 64-jarige gepensioneerde accountant en vastgoedhandelaar schoot met automatische geweren 58 festivalgangers dood en verwondde er meer dan vijfhonderd. Na zijn daad pleegde hij zelfmoord.

Paddocks vriendin, volgens de media een Australische met Filipijnse wortels, is inmiddels terug in de VS. Agenten van de FBI vingen haar op in Los Angeles in de hoop iets te weten te komen over een mogelijk motief voor het waanzinnige bloedbad en het onvoorstelbare wapenarsenaal waarover de schutter beschikte. Ze wordt niet gezien als medeplichtige.

Trump hield woensdag een korte toespraak in het hoofdbureau van de politie in Las Vegas. Hij prees de plaatselijke bevolking en die van Nevada voor het ,,ongelooflijke karakter dat is getoond, de moed en de vastberadenheid''. Op de vraag over betere controle op wapenbezit en -verkoop ging hij niet in. ,,Daar gaan we vandaag niet over praten.''