Binnenland

Herfststorm over hoogtepunt heen

05-10-2017 13:56

DE BILT (ANP) – De tweede herfststorm van het seizoen is achter de rug. Het KNMI beëindigde aan het begin van de middag code oranje, de waarschuwing die gold voor Groningen, Friesland en het Waddengebied. In het noorden van het land, Noord-Holland inbegrepen, kunnen plaatselijk nog wel zware windstoten voorkomen.

Daarom geldt daar nog code geel, het laagste waarschuwingsniveau van het meteorologisch instituut. Later in de middag neemt ook daar de wind verder af.

De storm veroorzaakte op diverse plaatsen schade, onder meer doordat bomen omver werden geblazen. Ook het treinverkeer had daar last van. Tussen Almelo en Hengelo en in de stad Groningen kwamen bomen op het spoor terecht. Reizigers waren aangewezen op bussen.

De meldkamer van de hulpdiensten in Noord-Nederland kreeg veel meldingen over stormschade binnen en riep mensen op daar niet het alarmnummer 112 voor te bellen. Dat is alleen bedoeld voor levensbedreigende situaties.

Volgens Weeronline trok de wind op Vlieland en in IJmuiden aan tot kracht 9. Daarmee kan officieel van een storm worden gesproken. In het Groningse Lauwersoog was het even windkracht 10. Daar werd ook de hevigste windstoot gemeten, van 113 kilometer per uur, aldus meteoroloog Jordi Huirne. Een deel van het binnenland ontsprong de dans. ,,In Limburg en het zuidoosten van Brabant was nauwelijks iets te merken van de storm.''