Binnenland

Kiesraad oordeelt over referendum sleepwet

01-11-2017 03:38

DEN HAAG (ANP) – Het is een spannende dag voor de initiatiefnemers van het raadgevend referendum over de tapwet, ook wel sleepwet genoemd. De Kiesraad maakt in een openbare zitting bekend hoeveel handtekeningen er zijn verzameld en hoeveel hiervan geldig en ongeldig zijn. De geldigheid is beoordeeld aan de hand van een steekproef.

Om een raadgevend referendum mogelijk te maken zijn 300.000 handtekeningen nodig. Volgens de vijf studenten die het initiatief namen voor de volksraadpleging staat de teller inmiddels op ruim 407.000 stuks.

Als alles in orde is, dan zal het referendum tegelijk plaatsvinden met de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Het wordt het tweede raadgevend referendum in Nederland. Het eerste was het Oekraïne-referendum vorig jaar april.

Toegang

De Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv), zoals de sleepwet officieel heet, geeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ruimere toegang tot telefoon- en internetgegevens van burgers. De Eerste Kamer gaf in juli groen licht voor de wet. Aanvankelijk zou die per januari in werking treden, maar volgens bronnen in Den Haag is de invoering uitgesteld tot 1 mei 2018.

CDA-leider Sybrand Buma heeft gezegd dat zijn partij de uitkomst van het referendum over de sleepwet ,,hoe dan ook naast zich neer zal leggen".