HOOFDDORP/BAZEL (ANP) – Er zijn onrust en onduidelijkheid ontstaan over de toneelvoorstelling Achter het Huis. Dit is geïnspireerd op het dagboek van Anne Frank. Het is recent geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer en wordt geregisseerd door Johan Doesburg. Het Anne Frank Fonds in het Zwitserse Bazel, dat over het dagboek waakt, heeft bezwaar tegen de eigentijdse taal, de grappen en de toegevoegde verhalen, heeft producent Hummelinck Stuurman Theaterbureau begrepen.
Het fonds in Bazel zegt de voorstelling ,,niet te hebben gezien'' en, in het algemeen gesproken, helemaal niks tegen moderne bewerkingen te hebben omdat die de geschiedenis juist levend houden. Op een eventuele kwestie met de producent wil lid van de raad van toezicht Yves Kugelmann niet ingaan, maar het is volgens hem wel de taak van het fonds in Bazel in de gaten te houden dat er integer met het dagboek wordt omgesprongen en ,,op te komen voor de bewoners van Het Achterhuis die zichzelf niet meer kunnen verdedigen''.
,,Ze hebben het script gelezen en daarop zeer negatief gereageerd'', aldus een verbaasde producent Arjen Stuurman. Bureau Hummelinck Stuurman heeft ook brieven van het fonds ontvangen, waaruit valt op te maken dat Bazel vindt dat het stuk weinig van doen heeft met het echte Achterhuis en zijn bewoners onder wie Anne. Bezoekers zouden met de associatie daarmee naar een fantasieverhaal worden gelokt, waarin de oorspronkelijke personen geweld wordt aangedaan.
Gerechtelijke stappen
Er werd in de brieven met gerechtelijke stappen gedreigd, onder meer ook tegen de theaters waar het stuk wordt gespeeld. Kugelmann zei woensdag weer dat van een rechtszaak van zijn kant nu geen sprake is, maar dat zoiets wel kan gebeuren ,,als rechten worden aangetast''. Het script heeft hij zelf niet gelezen, zegt hij, dat is lastig voor hem in het Nederlands. Stuurman op zijn beurt weet weer een brief op te diepen waarin onder meer bezwaar wordt gemaakt over een akkefietje in het stuk tussen tandarts Fritz Pfeffer, die met de familie Frank ondergedoken zat, en Annes zusje Margot.
Woensdagavond is de eerste try-out in Hoofddorp en die gaat gewoon door. De producent voelt zich vrij om zich te laten inspireren door het dagboek zoals nu voor deze voorstelling is gedaan.
,,Het is een eigentijds verhaal over het leven in een oorlogssituatie'', legt Hummelinck Stuurman uit. ,,De fantasie van de schrijver over wat het samenleven in een kleine ruimte, terwijl buiten de vijand rondloopt, doet met mensen, maakt dat veel fictieve elementen zijn toegevoegd aan de vertelling van Anne Frank.''