UTRECHT – Rémy van Kesteren speelt komend weekend op een uniek instrument; een harp met 49 snaren. Dat is bijzonder, want de grootste normale harpen die er bestaan hebben er hooguit 47. De primeur is voor het Dutch Harp Festival (DHF) in Utrecht.
Op een harp kun je niet zomaar twee snaren extra aanbrengen, dat pakt echt niet goed uit voor de klankkast, hoorde initiatiefnemer, harpist en Wie is de Mol-deelnemer Rémy van Kesteren (29) van een bouwer aan wie hij dat een jaar of vier geleden voorstelde. Er moest gewoon een heel nieuw instrument komen. Dat is er nu: de 'Réus 49'.
Van Kesteren bewerkte veel muziek voor piano voor harp, maar liep daarbij veelal stuk op het ontbreken bij dit snaarinstrument van de lage a. "Zo kun kun je het pianoconcert voor de linkerhand van Maurice Ravel niet op een gewone harp spelen, maar op deze nieuwe wel." Met de lage tonen, meer klank en nog een demppedaal gaat er een wereld voor harpisten open, vertelt de reeds gelauwerde jonge musicus.
Beest
Daar komt bovendien bij dat de harp beter te horen is in samenspel met bijvoorbeeld een orkest. Het nieuwe instrument is "een beest", aldus Van Kesteren, die er zowel klassiek als – met zijn band – pop mee gaat spelen, akoestisch en elektrisch. Ook gaat hij er eigen composities mee ten gehore brengen.
Het 70.000 euro kostende instrument is niet van Van Kesteren, maar hij krijgt het komende weekeinde officeel in langdurig bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds, dat het liet bouwen door de Italiaanse harpfabriek Salvi. Het was een ingewikkeld proces: er kwam bij de tekeningen zelfs een medewerker van de ruimtevaartorganisatie NASA aan te pas. Van Kesteren reisde ook zelf herhaaldelijk naar Italië voor de ontwikkeling van de harp.