Politiek

D66-Kamerlid wil verbod op TikTok voor alle ambtenaren, ook politie en defensie

01-02-2023 18:22

TikTok
Diy13/Shutterstock.com. Bewerkt door TPO.

D66-Kamerlid Hind Dekker-Abdulaziz pleit in het BNR-programma BNR Digitaal voor beperkingen op het gebruik van het sociale mediaplatform TikTok door overheidsfunctionarissen. Ze noemt mogelijke risico’s en verwijst naar spionagegevallen waarbij TikTok en journalisten van onde andere BuzzFeed en Financial Times betrokken waren.

Het D66-Kamelid wil dat het verbod geldt voor alle overheidsmedewerkers, inclusief politie- en defensiemedewerkers, die TikTok niet op hun werktelefoon mogen gebruiken. Enkele andere Kamerleden hebben TikTok al van hun telefoon verwijderd vanwege soortgelijke zorgen.

Geen regeringsovereenstemming

Momenteel worden overheidsfunctionarissen geadviseerd voorzichtig te zijn met het gebruik van TikTok, en sommige overheidsinstellingen zijn gestopt met adverteren via het Chinese bedrijf.

Er is momenteel geen overeenstemming binnen de regeringscoalitie voor een TikTok-verbod, waarbij VVD-lid Queeny Rajkowski stelt dat er meer onderzoek nodig is voordat een besluit wordt genomen.

Dekker-Abdulaziz meent dat er genoeg bewijs is om actie te rechtvaardigen, terwijl lopend onderzoek kan worden voortgezet.