Binnenland

Marokkaanse jongens oververtegenwoordigd bij ‘antisemitische incidenten in de klas’

08-02-2023 12:54

Auschwitz Holocaust Shoa
Auschwitz. Foto: Pixabay.

Marokkaanse jongens zijn bij antisemitische incidenten in de klas oververtegenwoordigd. Volgens een onderzoek van bureau Panteia in opdracht van de Anne Frank Stichting is 20% van de antisemitische incidenten afkomstig van ‘Marokkaanse jongens’. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 10 jaar geleden. Turkse jongens zijn daarentegen slechts ‘licht oververtegenwoordigd’. De antisemitische incidenten komen vaker op het vmbo.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 42% van de docenten in het voorgezet onderwijs vorig schooljaar antisemitische uitingen en bagatellisering van de Holocaust in de klas heeft meegemaakt. Dit is een stijging ten opzichte van een soortgelijk onderzoek tien jaar geleden, maar een daling in vergelijking met de 50% uit 2004.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Monument voor Anne Frank in Amsterdam. Shutterstock.

 

Het onderzoek toont volgens de Anne Frank Stichting aan dat “antisemitisme op middelbare scholen nog steeds een “hardnekkig probleem is, net als in de samenleving.”

Antisemitische complotten

De meest voorkomende oorzaak van antisemitisme op scholen heeft te maken met betaald voetbal waarbij Ajax en Ajax-supporters ‘Joden’ worden genoemd. Ook spanningen in het Midden-Oosten vormen een belangrijke factor.

“Opvallend en positief” is volgens de Anne Frank Stichting dat ideeën over antisemitische complotten die rond de Covid-19-protesten de kop opstaken, in de klas nauwelijks worden gehoord.